UA-127126272-1
top of page
PizzaNation

Tomatensaus

Foodtruck_PizzaNation_DOP_SAN_MARZANO_TO
Foodtruck_PizzaNation_Margherita.png

Van groot belang is de kwaliteit van de tomatensaus. De Napolitaanse pizzawet stelt dat de pizzasaus enkel mag bestaan uit San Marzano-tomaten. Deze tomaten bevatten weinig vocht en groeien rond de vruchtbare gronden rond de Vesuvius. Omdat deze tomaten weinig vocht bevatten zijn ze uitermate geschikt om pizzasaus mee te maken. Deze tomaten hebben een zeer volle smaak en het is dus ten sterkste aan te raden deze tomaten te gebruiken voor je pizzasaus. Om te garanderen dat de tomaten werkelijk zijn geteeld in de regio rondom de Vesuvius, hebben deze tomaten een D.O.P. keurmerk. Controleer zeker of dit keurmerk aanwezig is wanneer je denkt San Marzano- tomaten te kopen.

Voor het maken van tomaten pizzasaus wordt in principe altijd gebruik gemaakt van tomaten uit blik en dan bij voorkeur de gehele tomaten in blik (pelati). Bij tomaten passata, pulp of andere tomaten in blik, weet je niet of het sap van dezelfde tomatensoort komt.

In het geval je de San Marzano-tomaten te duur vindt, kan je altijd bij de lokale groentehandelaar op zoek gaan naar lekkere verse tomaten en deze zelf even testen. Neem een aantal hele tomaten (pelati) en proef deze koud. Een goede volle tomaat, heeft enkel een snufje zout nodig om op smaak te worden gebracht. Uiteraard kan je vrij kiezen om nog wat extra smaak toe te voegen door bijvoorbeeld peper, knoflook en andere kruiden toe te voegen. Je kan de tomaten best samenvoegen in een pot, samen met de gewenste kruiden en de staafmixer erdoor halen. Vervolgens de pot op een licht vuur verwarmen . Let er wel op dat je de tomatensaus niet laat koken. Als de saus te waterachtig is, is het aangeraden om wat bruine sausverdikker toe te voegen. Roer goed door je pot als je dit doet zodat je klontvorming vermijdt.

Foodtruck_PizzaNation_DOP_SAN_MARZANO_TO

© PizzaNation

bottom of page